Motmuggen Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0298501

Bel ons direct

085 - 029 8501

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
Rioolvliegjes

Rioolvliegjes

Wat zijn rioolvliegjes?

Rioolvliegjes worden ook wel motmuggen genoemd. Het zijn minuscuul kleine vliegjes die grijs of zilver van kleur zijn.

Rioolvliegjes zijn in Nederland steeds vaker te vinden en groeien in aantal, zogenaamde motmuggenplagen komen dan ook steeds vaker voor.

Om een dergelijke plaag te bestrijden en de risico’s van rioolvliegjes goed in te schatten, is het verstandig om eerst meer te weten te komen over rioolvliegjes.

Voor een doeltreffende bestrijding van rioolvliegjes, is het dan ook handig om enig idee te hebben waar u moet zoeken.

Om te beginnen is het dan ook makkelijk om te weten waar u ze eventueel kunt aantreffen.

Waar komen rioolvliegjes vaak voor?

Zoals de naam al doet vermoeden komen rioolvliegjes inderdaad in het riool voor, het probleem hierbij is echter dat ze niet in het riool blijven.

In een korte tijd kunnen motmuggen zich verspreiden door uw hele netwerk van waterleidingen en naar buiten komen in bijvoorbeeld uw gootsteen.

Alle plekken waar zich water bevindt zijn risicovolle plekken als het gaat om de eventuele aanwezigheid van motmuggen, vooral plekken waar water stilstaat zijn voor de motmuggen favoriet.

De reden hiervoor is dat stilstaand water gemakkelijker vervuild kan raken dan stromend water.

Rioolvliegjes houden van verontreinigd water, hier kunnen ze zich het best voeden en zich vermenigvuldigen.

Wanneer u rioolvliegjes ziet is het dan ook verstandig om zo snel mogelijk uw leidingen na te lopen en een doeltreffend bestrijdingsmiddel toe te passen.

Waarvan leven rioolvliegjes?

Rioolvliegjes leven van rottend organisch materiaal, hierbij kunt u denken aan bacteriën of algen bijvoorbeeld die zich in stilstaand water snel ontwikkelen.

Door zich te voeden met organisch materiaal kunnen rioolvliegjes snel groeien, ze leggen eitjes die al binnen twee dagen uitkomen.

In een dag kan een motmug wel 200 eitjes leggen waardoor de voortplanting razendsnel verloopt.

Op plekken waar water verontreinigd is en de temperatuur vrij hoog is vermenigvuldigen motmuggen zich het snelst.

Hier groeien bacteriën en algen het snelst en is er dus een maximale hoeveelheid voeding beschikbaar.

Een grote hoeveelheid voeding zorgt ervoor dat veel nieuwe vliegjes zich kunnen voeden en deze zich op hun beurt ook weer kunnen voortplanten.

Zijn rioolvliegjes gevaarlijk?

Vergeleken met andere vliegen of muggen zijn rioolvliegjes vrij ongevaarlijk. Hoewel ze tot de muggenfamilie behoren kunnen ze bijvoorbeeld niet steken.

Wat motmuggen daarentegen wel gevaarlijk maakt is het risico op de verspreiding van ziektes en virussen.

Omdat motmuggen zich bevinden op zeer verontreinigde plekken dragen ze vaak ziektes bij zich.

Vanwege hun kleine formaat en vaak grote aantallen verspreiden ze zich snel, dit kan ervoor zorgen dat een ziekte zich in zeer korte tijd over een groot gebied weet te verspreiden.

Daarnaast zijn motmuggen vervelend wanneer ze in extreme grote aantallen voorkomen, u kunt dan last krijgen van een motmuggenplaag.

Tips tegen rioolvliegjes

Het is bijzonder lastig om rioolvliegjes te vermijden. Toch zijn er wel enkele tips die het risico op een motmuggenplaag kunnen beperken.

Het is van groot belang dat u ervoor zorgt dat de leidingen in uw huis van binnen schoon blijven. Dit kan vrij lastig zijn aangezien u weinig zicht heeft op de staat van uw leidingen van binnenuit.

Het is raadzaam om zo min mogelijk vies materiaal door de leidingen te spoelen dat eventueel kan gaan rotten wanneer het vast blijft zitten.

Daarnaast is het verstandig om periodiek te leidingen door te spoelen met heet water een schoonmaakmiddel, dit houdt de leidingen van binnenuit goed schoon.

Hoe en wanneer moeten rioolvliegjes worden bestreden?

Rioolvliegjes vermenigvuldigen zich het snelst bij warme temperaturen omdat de voedingstoffen waar ze van leven op dat moment het snelst gedijen.

De periode waarin u last kunt krijgen van een motmuggenplaag zal dan ook vaak het voorjaar of de zomer zijn.

Voorafgaand aan deze perioden is het dan ook verstandig om de leidingen een aantaal keer door te spoelen met heet water en schoonmaakmiddel dat het drinkwater niet aantast.

In de winter is het vaak te koud voor rioolvliegjes, daarnaast is er in deze periode weinig voedsel voor de vliegjes. De kans dat u last heeft van de vliegjes in de winter is dan ook bijzonder klein.

Wanneer u een aantal rioolvliegjes ziet is het verstandig om snel te handelen aangezien een vlieg binnen twee dagen 200 vliegjes kan voortbrengen.

U kunt hiervoor bestrijdingsmiddelen aanschaffen, vaak zijn deze er in de vorm van een spray. Het probleem bij bestrijdingsmiddelen is echter dat de werking vaak niet gegarandeerd kan worden.

Een ander probleem is dat de vliegjes vaak diep verscholen zitten in de leidingen, om alle vliegjes uit te roeien is dan een bijzonder lastige opgave.

U moet hiervoor alle leidingen doorspoelen met bestrijdingsmiddel dat de vliegjes verdelgt.

Om verontreiniging van uw drinkwater te voorkomen en omdat de kans groot is dat niet alle rioolvliegjes hierbij gedood zullen worden, is een zelfstandige reiniging van de leidingen dan ook niet aan te raden.

Tot slot bestrijden de bestrijdingsmiddelen vaak alleen de volwassen vliegjes. De eitjes en larven blijven daarbij in leven en komen binnen korte tijd uit, hiermee keert het probleem terug.

Om van rioolvliegjes af te komen is het dan ook sterk aan te raden om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Rioolvliegjes succesvol bestrijden

Voor een succesvolle bestrijding van rioolvliegjes is het verstandig om eerst inzicht te krijgen in waar de vliegjes zich precies genesteld hebben.

De daadwerkelijke bestrijding kunt u vervolgens het best uitbesteden aan een professionele ongediertebestrijder.

Het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder is de verstandigste keuze omdat zij precies de plekken kennen waar rioolvliegjes zich vaak schuilhouden.

Maar dat niet alleen, ook hebben zij een uitgebreide kennis van doeltreffende en veilige bestrijdingsmiddelen.

Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw drinkwater niet verontreinigd wordt met schadelijke chemicaliën die u vervolgens gemakkelijk kunt binnenkrijgen.

Ook kan een ongediertebestrijder ervoor zorgen dat niet alleen de volwassen vliegen worden uitgeroeid maar ook de larven en eitjes, u bent er hierdoor zeker van dat een motmuggenplaag niet opnieuw zal terugkeren.

Ongediertebestrijders zijn vaak aantrekkelijk geprijsd, u kunt daarom altijd vrijblijvend een offerte op laten maken om inzicht te krijgen in de bestrijdingskosten van uw specifieke situatie.

Een ongediertebestrijder uit uw regio kunt u via deze link vinden. Ook kunt u onderstaand telefoonnummer bellen. Dit is geheel gratis en vrijblijvend.

Foto: Luis Fernández García

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8501, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed