Motmuggen Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0298501

Bel ons direct

085 - 029 8501

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
motmuggen

Motmuggen

Motmuggen zijn kleine beestjes die tot de muggenfamilie worden gerekend. Ze zijn grijs van kleur en hebben in verhouding met hun lichaam twee grote vleugels op hun rug.

Motmuggen zijn zo klein dat ze maar net met het blote oog te zien zijn, ze komen zelden alleen voor en zijn vaak in grote groepen. Dit komt omdat motmuggen zich bijzonder snel voortplanten.

Waar komen motmuggen voor?

Motmuggen komen hoofdzakelijk voor op plekken waar verontreinigd water aanwezig is. De plek bij uitstek waar dit het geval is, is het riool. Motmuggen worden dan ook wel rioolvliegjes genoemd.

In het riool bevindt zich vaak organisch materiaal dat rot, dit materiaal is precies hetgeen waarmee motmuggen zich voeden.

Daarnaast is het vaak relatief warm in het riool, dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld bacteriën en algen goed gedijen.

Bacteriën en algen zijn de voornaamste voedingsbron van motvliegjes.

Op plekken waar het water niet goed kan stromen en het stilstaat, ontwikkelen zich in rap tempo algen en bacteriën, zeker onder invloed van een hoge temperatuur.

Door toename van het voedsel kunnen motmuggen ook gemakkelijker overleven, de warmere perioden in het jaar zijn dan ook de meest risicovolle periode wat betreft de ontwikkeling van rioolvliegjes.

Motmuggen planten zich razendsnel voort. Een mug kan per dag tot wel 200 eitjes leggen, deze eitjes komen allemaal binnen twee dagen uit.

Wanneer een groot deel van deze aalputmotjes ook weer eitjes legt, kunt u binnen enkele dagen last hebben van duizenden motmuggen waardoor een mottenplaag kan ontstaan.

Waarom moet u motmuggen bestrijden?

Motmuggen lijken in eerste instantie ongevaarlijk, maar niets is minder waar. In vergelijking met de “gewone” mug scheelt het dat motmuggen niet steken, daarnaast zijn ze ook nog aanzienlijk kleiner.

Toch is de motmug gevaarlijk voor de gezondheid, dit komt omdat de motmug op sterk verontreinigde plekken voorkomt.

Motvliegjes zijn bijzonder vatbaar voor ziektes, zeker in het riool is het zeer gemakkelijk om besmetting met verschillende ziektes op te lopen.

Motmuggen dragen hierdoor vaak ziektes met zich mee en kunnen deze gemakkelijk verspreiden.

Wanneer ze via de waterleidingen toegang krijgen tot uw huishouden kunnen ze uw hele huis besmetten met de ziekte die ze bij zich dragen.

U begrijpt dat dit zeer schadelijk voor uw gezondheid kan zijn, het is daarom zaak om rioolvliegjes meteen te bestrijden als u ze waarneemt.

Hoe kunt u het ontstaan van motmuggen voorkomen?

Wanneer u (nog) geen last hebt van motmuggen of er net vanaf bent is het handig om ervoor te zorgen dat motmuggen niet (opnieuw) de kans krijgen om te ontstaan.

Het is daarom belangrijk om het aalputmotjes zo lastig mogelijk te maken om te kunnen overleven. De manier waarop u dit doet is eigenlijk vrij simpel, u moet ervoor zorgen dat alle waterleidingen van binnen zo hygiënisch mogelijk blijven.

Een aantal tips om uw waterleidingen schoon te houden zijn als volgt:

– Spoel uw waterleidingen regelmatig door met kokend heet water

Door kokend water door uw leidingen te spoelen verontreinigd u deze. Kokend water zorgt ervoor dat bacteriën in de leidingen gedood worden.

Gevolg hiervan is dat de voornaamste voedselbron van motmuggen wordt uitgeroeid, hierdoor kunnen motmuggen lastiger overleven.

– Spoel geen etensresten door de gootsteen

Zorg ervoor dat u weinig tot nooit etensresten door de gootsteen spoelt. Wanneer etensresten ergens in de waterleidingen blijft hangen kan dit gaan rotten en daarmee worden omgezet tot voedsel voor motmuggen.

– Spoel periodiek schoonmaakmiddel door de gootsteen

Het is verstandig om periodiek schoonmaakmiddel door de gootsteen te spoelen. Een doeltreffend middel hiervoor is bijvoorbeeld ontstopper.

Vooral in de zomermaanden is gebruik van ontstoppers aan te raden, rond deze periode is de kans namelijk groter dat motmuggen kunnen ontstaan.

Hoe kunt u zelf motmuggen bestrijden?

In principe wordt het zelf bestrijden van motmuggen erg afgeraden, dit heeft met een aantal zaken te maken:

– Particuliere bestrijdingsmiddelen zijn erg duur en/of onbetrouwbaar

Bestrijdingsmiddelen voor particulieren zijn er in verschillende prijsklassen. Van goedkope bestrijdingsmiddelen is de werking vaak niet bewezen.

Duurdere bestrijdingsmiddelen zijn vaak zodanig duur dat het aantrekkelijk wordt om een ongediertebestrijder in te schakelen, daarmee heeft u tenslotte de garantie dat u van het ongedierte af komt.

– Het is praktisch onmogelijk om alle motmuggen te verdelgen

Wanneer u zelf rioolvliegjes gaat bestrijden is de kans groot dat u niet al het ongedierte zal verdelgen. Hoewel u misschien een groot deel van de motmuggen uitroeit is de kans groot dat er altijd muggen, larven of eitjes in leven blijven.

Ook al blijven er maar een paar eitjes in leven kan een motmuggenplaag binnen een week helemaal teruggekeerd zijn.

– Het kan schadelijk voor uw gezondheid zijn

Veel mensen zijn onervaren op het gebied van bestrijdingsmiddelen. Wanneer u onvoldoende kennis heeft van bestrijdingsmiddelen kunt u hierbij gezondheidsrisico’s lopen.

Een voorbeeld daarvan is de verneveling van bestrijdingsmiddel bij gebruik met water op hoge temperatuur. Wanneer u de nevel inademt kunnen giftige stoffen in uw luchtwegen terecht komen.

Particulieren hebben niet altijd een beeld van de gevaren van bestrijdingsmiddelen, het is daarom verstandiger om dit uit te besteden aan een professional.

Motmuggen laten bestrijden

Wanneer u ervoor kiest om motmuggen te laten bestrijden wordt u het gehele bestrijdingsproces uit handen genomen.

Nadat u contact heeft opgenomen met een ongediertebestrijder en een akkoord hebt over de prijs van de bestrijding, wordt een gericht bestrijdingsplan opgesteld voor uw situatie.

De bestrijding vindt plaats met doeltreffende bestrijdingsmiddelen op alle plekken waar het ongedierte is aangetroffen.

Nadat de bestrijding voltooid is wordt gecontroleerd of al het ongedierte daadwerkelijk verdwenen is. Ook kunt u tips vragen om ongedierte in de toekomst geen kans meer te geven.

Prijzen van ongediertebestrijders vallen vaak mee, zeker wanneer u zich beseft dat u hiermee de garantie krijgt dat het ongedierte succesvol wordt bestreden.

Particuliere bestrijdingsmiddelen kunnen u deze garantie niet bieden en u loopt onnodig veiligheidsrisico’s.

Ongediertebestrijders bevinden zich in het hele land en dus ook altijd bij u in de buurt. Wanneer u dit wenst kunt u via de volgende link vrijblijvend een offerte opvragen bij een ongediertebestrijder bij u in de buurt.

Ook kunt u ervoor kiezen onderstaand telefoonnummer te bellen.

Foto: Dysmachus

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8501, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed