Motmuggen Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0298501

Bel ons direct

085 - 029 8501

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
Motmuggen herkennen

Kleine motjes in de keuken

Als we het over motten hebben, weten de meeste mensen wel wat voor diertjes we bedoelen. Over het algemeen hebben mensen niet zo’n positief beeld van motten. En dat is ook heel logisch, want als er motten in huis aanwezig zijn, kan dit een ware plaag worden en dit kan ook zeker wel schade opleveren. Zeker als u kleine motjes in de keuken heeft. Het is belangrijk om de kleine motjes in de keuken zo snel mogelijk te bestrijden.

Vlinderachtigen

Gewone motten vallen onder de vlinderachtigen en hier zijn wel zo’n 160.000 verschillende soorten van bekend. Motten zijn hele kleine vlindertjes, meestal zijn ze grijs van kleur en niet groter dan een centimeter. De diertjes vertonen ook veel overeenkomsten met de voor iedereen bekende gewone vlinder.

Ze hebben vier grote vleugels en een roltong, net als de andere vlinders dus. Ook krijgen ze nakomelingen door middel van rupsachtige larven. Er zijn mottensoorten die we binnenshuis tegen kunnen komen. De kleine motjes in de keuken zijn voornamelijk de vruchtmot en de meelmot.

Motmuggen

Een andere soort kleine motjes in de keuken waar u mee te maken kunt krijgen zijn motmuggen. In tegenstelling tot gewone motten behoort deze soort insecten tot de orde der muggen. Echter lijken de beestjes wel meer op kleine vlindertjes dan op muggen.

Motmuggen komen vooral voor in vochtige ruimtes, sanitaire leidingen en organisch afval. Vandaar dat de kleine motjes in de keuken waarmee u te maken heeft, in de meeste gevallen motmuggen zullen zijn. Motmuggen, of rioolvliegjes komen daarom ook vaak voor in de badkamer.

Kleine motjes in de keuken

Motten in huis zijn op zich niet schadelijk, maar wel wat vies om binnen rond te zien vliegen. Gewone motten kunnen echter gaatjes in uw kleding knagen.

In het geval van motmuggen is het zo dat deze bacteriën en ziektes over kunnen brengen. Doordat ze zich in afvoerleidingen en rondom organisch afval bevinden, kunnen ze bacteriën hiervan meedragen op voedsel, bestek, borden en het aanrecht in de keuken.

De larven kunnen ook heel vervelend zijn in uw huis en ook zeker wel schade toebrengen voordat ze volwassen zijn geworden. Motten leven in hun volwassen stadium enkel nog van de energie die ze al in hun larvenstadium hebben opgedaan. Het probleem met de motten op zich is dat ze nog wel eitjes kunnen leggen waaruit honderden nieuwe motjes kunnen ontstaan. Het is belangrijk om de motjes in de keuken te bestrijden.

Larven

Vooral de larven van de mot zijn dus erg vervelend om binnen tegen te komen. Zij veroorzaken voornamelijk knaagschade en vervuilen voorraden in de keuken met hun uitwerpselen en cocons. Daarnaast kunnen ze soms ook de groei van bepaalde schimmels bevorderen. Helaas voor ons zijn ze ’s nachts actief en zullen we ze dus niet snel opmerken.

Aan de andere kant zijn larven ook weer nuttig, aangezien ze leven van schimmels, bacteriën, algen en ander organisch afval. De larven kunnen dit dus opruimen. Het probleem zit hem echter in het feit dat wanneer de larven uitkomen, ze deze bacteriën kunnen overbrengen op voedsel, wat weer schadelijk kan zijn voor u en uw gezin.

Andere soorten kleine motjes in de keuken

Naast de motmug kunnen er ook nog andere soorten kleine motjes in de keuken aanwezig zijn die u veel overlast kunnen bezorgen. De meest voorkomende zijn de vruchtmot en de meelmot. Hieronder leggen we uit wat ze doen en hoe u ze kunt herkennen.

Vruchtmot

De larve van de vruchtmot eet vooral plantaardige producten zoals chocola, noten, zaden, groenten en kruiden. Ze voelt zich het lekkerst in verwarmde opslagplaatsen zoals inderdaad bijvoorbeeld onze keukens. De vruchtmot is geelwit van kleur en de uiteinden van de vleugels zijn roodbruin. De larven van deze mot zijn wit met een donkere kop.

Meelmot

De meelmotten zijn grijs van kleur en de onderste vleugels zijn geelwit. Deze mot legt haar eitjes los in het meel, vandaar de naam meelmot. De larve van deze mot is geelwit van kleur. Deze larven trekken zich terug in kleine spleetjes en worden dus slecht ontdekt. Verder gedijen ook deze larven erg goed in onze verwarmde keukens. Deze motjes in de keuken moeten absoluut bestreden worden.

 

Foto: Lmbuga

Motjes in keuken

Aangezien we de larven van de mot niet snel zullen ontdekken omdat deze voornamelijk ’s nachts actief zijn, is het van groot belang de signalen die wijzen op de aanwezigheid van deze dieren te herkennen. Als u in uw keuken etenswaren tegenkomt die aan elkaar vastgeplakt zitten, kan dit veroorzaakt zijn door uitwerpselen van de mottenlarven.

Een ander signaal kan het vreemd ruiken van etenswaren zijn terwijl deze producten goed waren opgeborgen en nog niet over de datum zijn. Verder kunt u kleine webben tegenkomen in uw keukenkastjes en zeker wanneer u rupsen of volwassen motten tegenkomt in uw keukenkast, kunt u er echt van uitgaan dat u last heeft van motten.

Kleine Motjes in de keuken bestrijden

Het bestrijden van motten in de keuken is zelf haast niet te doen en het is onhygiënisch om dit niet aan te pakken. U kunt het beste contact opnemen met een ongediertebestrijder wanneer u kleine motjes in de keuken heeft.

Deze heeft de perfecte middelen om u op een professionele manier van de motten in uw keuken af te helpen.

Ook als u vragen of twijfels heeft over de aanwezigheid van motten in uw keuken, is het goed om contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijder.

U kunt direct in contact komen met een bestrijder via het telefoonnummer hieronder. Ook kunt u een aanvraag doen voor advies of bestrijding door op de knop te klikken en het formulier in te vullen. Beide zijn gratis en vrijblijvend. U komt dan direct in contact met een mottenbestrijder bij u in de buurt.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8501, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed