Last van motmuggen
Wat zijn motmuggen?
Motmuggen, ook wel rioolvliegjes genoemd, zijn herkenbaar aan hun behaarde vleugels, die groter zijn dan het lichaam. De kleur is verschillend: geel, grijs of zwart. De larven zijn wormachtig en 1 tot 9 mm. lang
Motmuggen komen vooral voor bij warm weer. Omdat ze niet heel goed kunnen vliegen, kruipen of springen ze meer rond. Overdag zitten ze meestal stil waarbij ze hun vleugels dakpansgewijs opvouwen.
De motmug is zo klein (1,5 tot 6,5 mm)dat muggengaas hem niet tegenhoudt. Hij is vooral te vinden op vochtige plekken. Buiten moet u dan denken aan regentonnen, afvoerpijpen, onder bloembakken en plasjes water. Binnen zijn afvoeren van bijvoorbeeld het toilet of de wasbak in trek. Favoriete broedplaatsen zijn afvoeren die verstopt zitten. Vandaar ook de naam rioolvliegjes.
Als u last van motmuggen hebt kunt u er vanuit gaan dat er ergens een lekkage zit of dat er ergens anders in uw huis een verontreinigde plek is!
Is een motmug schadelijk?
Een motmug steekt niet dus in dat opzicht is het diertje niet gevaarlijk. De larven zijn zelfs nuttige dieren voor het leefmilieu. Zij voeden zich namelijk met schimmels, algen en bacteriën. Het probleem ontstaat als de mug groter wordt.
Volwassen motmuggen nemen uit hun broedplaats o.a. schadelijke bacteriën mee en vomren daarmee een gevaar voor uw gezondheid. Ook kunt u last van motmuggen hebben door de grote hoeveelheden waarin ze voor kunnen komen.
Deze bacteriën uit de afvoerpijpen van bijvoorbeeld het toilet kan het beestje verspreiden over producten in uw keuken. Hierdoor kan er een besmetting ontstaan.
Preventieve maatregelen tegen motmuggen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Om overlast van motmuggen te voorkomen kunt u op een aantal zaken letten. Zorg dat de plekken die altijd vochtig blijven regelmatig schoon gemaakt worden, bijvoorbeeld met soda. Laat wasbakken of toiletten die niet vaak gebruikt worden, regelmatig even doorspoelen.
Een vochtige kruipruimte kan ook een ideale plek voor de motmug zijn. Een laag zand kan hierbij een oplossing zijn.
Buiten zijn er eveneens zaken die u in de gaten moet houden. Uw dakgoten kunnen verstopt zijn en daarmee een ideale leefomgeving zijn voor de motmug. Maak ook deze dus regelmatig schoon. Verwijder niet alleen bladeren e.d. maar borstel echt grondig de goten schoon.
Deze maatregelen werken echter niet meer als u als last heeft van motmuggen, ze zijn slechts preventief om het ongedierte in uw huis te voorkomen.
Foto: Mvuijlst
Bestrijding bij last van motmuggen
Allereerst zal de plek waar de motmuggen zich ophouden gevonden moeten worden. Dit is niet zo heel moeilijk. De motmug kan immers niet goed vliegen, dus zal de bron in de buurt moeten zijn. Meestal bevindt de broedplek zich in de buurt van organisch afval of in troebel water.
De motmug plant zich razendsnel voort. Daarom moeten vooral de broedplaatsen goed aangepakt worden. U zult begrijpen dat afwachten niet helpt. Snel en direct goed handelen is noodzakelijk om de last van motmuggen kwijt te raken en daarmee alle gezondheidsrisico’s die deze insecten met zich meenemen.
Alleen maar de diertjes bestrijden is meestal niet genoeg. De professional zal ook de reden kunnen bepalen waarom u last van motmuggen hebt en daarmee voorkomen dat de overlast van motmuggen weer terugkomt. Bijvoorbeeld een lekkage, ook al is deze op het oog misschien niet zichtbaar.
Contact opnemen met een ongediertebestrijder
Om door ons de overlast van de motmuggen te laten verhelpen kunt u ons telefonisch benaderen of het contactformulier op de site invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Dit kunt u doen door op de knop hieronder te klikken.
Ook kunt u vrijblijvend bellen met het telefoonnummer hieronder.